Hrachová kaše se slaninou - recept

28.10.2011 18:20

Použité ingredience (pro 4 osoby):

400 g sušeného hrachu
40 g másla nebo oleje
25 g hladké mouky
250 ml mléka nebo vody
100 g slaniny
2 středně velké cibule

2 stroužky česneku
sůl

pepř

majoránka
olej

 

Postup vaření:

Přebraný hrách dobře propereme a dáme do studené vody přes noc nabobtnat. Před samotným vaření slijeme z hrachu vodu, doplníme novou vodu a na mírném ohni vaříme, než je hrách měkký. Pozor, hrášek při vaření nesolíme, jinak zůstane tuhý. Zatímco se hrách vaří, připravíme si z mouky a másla jíšku. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na rozpáleném oleji. Jakmile cibule lehce zesklovatí, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a vše osmahneme, až získá cibule lehce nahnědlou barvu. Uvařený hrách rozmixujeme, zahustíme připravenou jíškou zředěnou mlékem, osolíme a opepříme. Nakonec do hrachové kaše přidáme utřený česnek a majoránku a kaši ještě pár minut povaříme. Hotovou hrachovou kaši servírujeme přelitou osmahlou cibulkou se slaninou.

K hrachové kaši se slaninou se skvěle hodí vařená klobása nebo párek. Pokud máme raději, můžeme uzeninu i opéci.